Zomerbloem van de maand augustus: De Dahlia

 

Van zacht roze tot diep donkerrood, van citroengeel tot knaloranje… Dahlia’s zijn er in de meest uiteenlopende kleuren. De vormentaal is al net zo gevarieerd. Van bescheiden pompons tot extravagante blikvangers. In essentie doen alle Dahlia’s nog steeds denken aan idyllische boerderijtuinen, waar je op een mooie zomeravond doorheen kunt lopen om je eigen boeket te plukken.

Herinneringen

De Dahlia is voor mij een bloem met heel veel herinneringen. Mijn opa kweekte jarenlang Dahlia’s in de tuin van de Dahlia-vereniging in ons dorp. Iedere zomer had de hele familie de meest prachtige dahlia’s binnen staan en genoten we met volle teugen van al die prachtige kleuren. Ik wist dat mijn opa in de krant had gestaan met een foto waar hij tussen de Dahlia’s staat. Gelukkig is mijn opa googlebaar 😉 en ik heb de foto gevonden. Zo leuk om dit terug te zien!!

Opa tussen de Dahlia’s (1998)

Verkrijgbaarheid

Dahlia’s zijn van half mei tot en met oktober volop verkrijgbaar. De kleurrijke zomerbloemen laten zich goed combineren met andere (na)zomerbloemen, maar een boeket met enkel Dahlia’s in verschillende kleurnuances is ook een feest om naar te kijken.

Extravagante Dahlia’s komen prachtig tot hun recht als je ze in losse vaasjes presenteert.

Verzorging

Koop Dahlia’s die voldoende rijp zijn (bijna volledig in bloem) voor een goede houdbaarheid op de vaas. Knoppen gaan erg moeilijk open op de vaas. Verwijder de onderste bladeren, zodat erg geen blad in het water hangt. Snij de stelen goed schuin af (met een scherp mes en niet met een schaar!) en zet de bloemen in schoon lauwwarm water met snijbloemenvoedsel.1 thought on “Zomerbloem van de maand augustus: De Dahlia”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.