Het Kleurrijke & Quirky Stationery Mini-Warenhuis

Haakpatroon // Mistletoe

Haakpatroon // Mistletoe

 

Nu hoef ik echt niet iedereen te kussen die onder de mistletoe loopt…ieew, de anderhalve meter maatregel is voor mij echt geen straf, maar het staat wel heel leuk in huis. Maar waar komt die traditie toch vandaan?

Volgens een verhaal in de Noorse mythologie over de godin Frigg die, na de dood van haar zoon, de mistletoe als een symbool van liefde verklaart en belooft dat ze iedereen zal kussen die onder de mistletoe loopt.

 

Wat heb je nodig

 

Haakgaren (Ik gebruik Stylecraft Special dk, maar dit kan ook een katoenen garen zijn)

Vilten balletjes van ongeveer 2cm (de Viltshop)

Floral tape (Splendith)

Haaknaald 3,5 

Bloemendraad (de bloemschikwinkel)

Lijmpistool

Schaar 

Wolnaald

Rondbek tang

Mistletoe haakpatroon

Je start met een ketting van 14 losse

Haak in de 6de losse vanaf de naald een driedubbelstokje en nog een driedubbelstokje in de volgende steek.

Dubbel stokje in de volgende 2 steken.

Stokje in de volgende 2 steken.

Half stokje in de volgende steek 

Vaste in de volgende 2 steken

Haak weer een ketting van 14 losse 

Haak in de 6de losse vanaf de naald een driedubbelstokje en nog een driedubbelstokje in de volgende steek.

Dubbel stokje in de volgende 2 steken.

Stokje in de volgende 2 steken.

Half stokje in de volgende steek 

Vaste in de volgende 2 steken

Half vaste in de allereerste losse.

Haak een ketting van 9 losse

Haak een half vaste in de 2de losse van de naald

Haak in de volgende 7 losse een half vaste en sluit de toer met een half vasten in de allereerste losse. Hecht af.

 

 

Je kunt ook onderstaand haakpatroon gebruiken. Start bij het blauwe puntje en werk naar rechts.

Start bij het blauwe puntje.

Haak 5 van deze blaadjes.

Het bevestigen van het bloemendraad

Steek/weef de draad, aan de achterkant, van onder naar boven door je blaadje (foto 2). Maak boven aan een klein haakje (foto 3) met een rondbek tang en schuif je draad een beetje naar beneden zodat je draad een beetje haakt in je garen (foto 4).

Onder aan het steeltje doe je een drupje lijm uit het lijmpistool om je blaadje en draad vast te lijmen (foto 5). Zo voorkom je dat je draad gaat draaien je in blaadje. 

 

Floral tape

Begin met het floral tape een stukje onder het blaadje zodat je nog iets van je gehaakte steeltje ziet. Floral tape is een beetje plakkerig en dit zorgt ervoor dat het goed vast komt te zitten. Je moet de tape goed vast draaien, maar niet te hard trekken want dan scheurt het. Draai het tape om het gehaakte steeltje en het bloemendraad tot ongeveer 6 cm onder de blaadjes. Je kunt bij het einde de tape voorzichtig er afscheuren. 

Constructie van het takje.

Als je dit met alle 5 de blaadjes hebt gedaan, ga je de blaadjes inelkaar draaien zodat je een takje krijgt. Je doet dit zoals aangegeven op onderstaande foto.  Je ziet dat ik de takjes steeds een stukje lager vast maak.

Takje 1 is het begin takje.

Takje 2 heb ik aan de linkerkant iets er onder gezet.

Takje 3 gaat dan aan de rechterkant net iets onder takje 2.

Takje 4 gaat dan weer aan de linkerkant net iets onder takje 3

Takje 5 zit in het midden net iets onder takje 4. 

De blaadjes op de foto heb ik even weggebogen zodat je goed kunt zien waar de aanhechting zit. 

Afwerking.

Als je klaar bent met het in elkaar draaien van de blaadjes ben jij bijna klaar. Je kunt als je wilt het takje vanaf het onderste blaadje nog een keer omwikkelen met floral tape. Dit zorgt ervoor dat het er netje afgewerkt uit ziet. Knip eerst je bloemendraad af op een lengte. Begin met je floral tape net onder het laatste blaadje en werk naar beneden. als je bij het einde van het draad komt draai je net zolang door tot dat je tape lost komt van het steeltje. Je hebt de tape dan mooi en stevig vastgedraait. 

Als laatste ga je de vilten balletjes met het lijmpistool vast lijmen. Je kunt dit willekeurig doen er is geen echte regel voor hoe dit moet. Ik heb op 1 blaadje 2 balletjes geplakt, op 3 andere 1 balletje en 1 blaadje heeft geen balletje. 

Je mistletoe takje is nu klaar! Je kunt je takje nu boven een deur hangen of je kunt het ook gebruiken om een cadeau wat extra’s te geven. 

Dit prachtige cadeaupapier komt van Vlinders in je Buik en ik koop daar rond de feestdagen allemaal leuke papiertjes, stickers en touwtjes om de Kerstcadeau’s extra feestelijk in te pakken. 

Heel veel plezier met het maken van de mistletoe en mocht er iets niet duidelijk zijn kun je gerust hieronder een vraag stellen.

Liefs, Elisabeth


Related Posts

Haakpatroon // Zachte, chunky kindersjaal

Haakpatroon // Zachte, chunky kindersjaal

Het idee voor deze kindersjaal komt van een andere sjaal die ik ergens voorbij zag komen en waar ze de Lemon peel stitch gebruikte. Ik heb het patroon aangepast naar kinderformaat. De lemon peel stitch is een steek die ik stiekem veel gebruik, omdat deze […]

DIY // Halloween raamtekening van Raamtekening

DIY // Halloween raamtekening van Raamtekening

Een beetje later dan normaal, iets met een krijtstift die niet meewerkte…..grumble. HAPPY HALLOWEEN!  Bovenstaande raamtekening is een ontwerp van Tirzaworld en is speciaal ontworpen voor Raamtekening. Op Raamtekening kun je heel veel leuke raamtekeningen vinden in diverse thema’s, die jezelf op een raam kan […]Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *